Klasszikus gitár

A klasszikus gitár vagy spanyol gitár a húros, pengetős hangszerek családjába tartozik. A gitárnak ez a válfaja a 19. század folyamán nyerte el ma ismert formáját, elsősorban spanyol hangszerkészítők munkájának eredményeként. Ez az a hangszerváltozat, amelyen klasszikus zenét játszanak, de sok ország népzenéjének, társasági zenéjének is fontos kelléke, és napjaink könnyűzenéjében, műkedvelő muzsikálásában is fontos szerepet kap.

Jellemzően minden gitár fogólapos pengetős hangszer, dobozszerű felépítésű, kávávmaxre1sdefaultal összekötött tetővel és hátlappal rendelkezik, nyaka a testtől élesen elkülönül, hathúros, melyeket kvartokra (és nagytercre) hangolnak. A klasszikus gitárt a többi gitárféleségtől megkülönböztető legfontosabb jegye, hogy húrjai nem fémből, hanem bélből, vagy újabban ahhoz hasonló tulajdonságú szintetikus vagy más, a fémeknél kisebb sűrűségű anyagból készülnek. A húrok viszonylag nagyobb átmérője, ugyanakkor kisebb feszítettsége a hangszer konstrukciójára, játékmódjára is kihat. A klasszikus gitárt nem pengetővel, hanem a kéz négy ujjával, körömmel vagy ujjbeggyel pengetik, így a ritmikus akkordjáték (rasgueado) mellett – a klasszikus koncertzene igényeinek megfelelően – többszólamú dallamjátékra (punteado) is alkalmas.

Iskolánkban 30 növendék tanul gitáron, 21-en Hernádon, 9-en Örkényen. A tanszak tanárai:

  • Farkas-Barabás Szabolcs (Hernád)
  • Sófalvi Szabolcs László (Örkény)   

Növendékeink és tanáraink rendszeresen részt vesznek versenyeken, mesterkurzusokon (dr. Beke István Ferenc, Csáki András, Pavlovits Dávid, Szilvágyi Sándor, Tokos Zoltán). 2018-ban a XIV. Országos Gitárversenyen (Vác) Tóth Emma az első korcsoportban országos II. helyezést ért el, Diószegi Hunor pedig a harmadik korcsoportban Különdíjban részesült.

Az intézmény hangszerállománya úgy minőségben, mint mennyiségben megfelelő.