Zongora tanszak

A zongora intézményünk egyik legnépszerűbb hangszere, öt telephelyünkön folyik oktatása, és összesen 71 növendék választotta ezt a hangszert.

A tanszak tanárai:

  • Bíró Okszána – zongora, korrepetíció (Inárcs, Újlengyel)
  • Kleineiselné Radóczi Mónika – zongora, korrepetíció (Újhartyán)
  • Kobály Éva – korrepetíció (Örkény, Hernád)
  • Kovács Ilona – zongora (Örkény, Hernád, Inárcs)

Az elmúlt években egy növendékünk a zenei pályát választotta, Csukor Bálint – Kobály Éva tanítványaként – 2016-ban a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumába nyert felvételt, majd az öt év elvégzése után jelenleg Győrben, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán a Varga Tibor Zeneművészeti Intézetben folytatja felsőfokú tanulmányait zongoristaként.

A hangszerről:

A zongora elődei azok a hangszerek, ahol a húrok billentyű segítségével szólalnak meg, pengetéssel vagy ütéssel. A zongora egyik eredetét az ókorban már ismert szerszámban, a monochordban kereshetjük, amely egy rezonátortest felett kifeszített húrból állt, amely húrt egy mozgatható ékkel rövidebb, hosszabb hangzó részre lehetett osztani. A középkorban a monochord inkább tudományos hangmagasságmérő eszköz volt, hangszerré akkor lett, amikor a rezonátortest fölé több húrt feszítettek ki, és szólaltatták meg ezeket akár pengetővel (ujj, plectron, plektrum), akár ütögetővel (kalapács). Így keletkeztek a cimbalmok, hárfák, lantok ősei. Az a gondolat, hogy a kifeszített húrok sorát egy gépezet – a billentyűzet – segítségével szólaltassák meg, csak azután ölthetett testet, hogy az orgona billentyűzete megállapodott formát kapott, tehát a 18. század után.

A 19-20. században a zongora nemcsak hangversenyhangszer, hanem az otthoni zenélés legkedveltebb és legsokoldalúbb hangszere is volt. Számos formáját alakították ki, amíg jelenlegi alakja kifejlődött. Két alaptípust különböztethetünk meg: a vízszintes rezonátortestű zongorákat és az álló húrozatú, pianínó jellegű zongorákat.

zongora 1.

zongora 2.

A 18-19. században hatalmas presztízsnek számított a zongoratudás elsajátítása. Napjainkban ennek lehetősége már széles körben elterjedt, és könnyen elérhető. Korhatár nélkül, egyszerűen elsajátítható a zenélés öröme már egészen rövid idő alatt. Iskolánk fontosnak tartja a játékos tanulást és hasznos időtöltés biztosítását a gyerekek részére. Szakmailag elismert pedagógusaink maximális odaadással törekszenek a tanulók magas színvonalú oktatására.