zene

 

 

Az énekhang a legszebb hangszer – rezonancia doboza az emberi test, csontozat – sajátos, egyéni, csodálatos adottságokkal, hangszín, hangterjedelem, hangerő.

 

Iskolánkban Örkényen és Hernádon folyik magánének oktatás, Gál Réka magánénektanár vezetésével. A képzésben évente 11 fő vesz részt.

A magánének oktatása általában a 14. életévtől kezdődik, de ha a növendék testileg lassabban fejlődik, csak 16 éves kor után ajánlják, mivel a gégeizmok, a hangszalagok ez időre erősödnek meg. Iskolánkban kivételes esetekben kisebb növendékeket is képzünk egészen a mutálás időszakáig. Ha beáll a mutálás, kíméletesen kell bánni az énekhanggal. A képzés ideje: hét év (előképző év és hat alapfokú év).

Az egyéni oktatás gyerekdalokkal indul (a helyes szövegmondás, helyes testtartás, nyugodt légzés elsajátítása érdekében), majd később, személyre szabottan technikai gyakorlatok, légzés, skálák éneklése, a hang regisztereinek „egy színbe” hozása történik. Ez aprólékos, közös munka mind a tanár mind a növendék részéről.

Éneket tanulni nem csak annyit jelent, hogy mindenfélét énekelgetünk, hanem azt, hogy a növendék megtanulja türelemmel elsajátítani azokat a technikákat, „rafinériákat”, ami majd később különböző éneklési módoknak az alapja lehet. A növendék megtanulja az oktatás alatt használni a hangját, fejlődik a beszédtechnikája, és magabiztosabbá válik.

Egy jól használt hang, bármikor „kéznél” lehet a tulajdonosának, embereket örvendeztethet meg akár családi körben, akár iskolai szinten a legkisebb gyerekdal eléneklésétől a komolyabb darabokig. Minden embernek más-más hangja van, egyéni, akár az ujjlenyomat.

Magánének félévi bemutató 2019. január..

Magánének félévi bemutató 2019. január.Magánének félévi bemutató 2019. január