20160111cziffra-gyorgy1921. november 5-én született művészeti iskolánk névadója, Cziffra György. Ez alkalomból tiszteletére november elején minden évben megrendezzük a Cziffra György Emlékhangversenyt. Idén a járványhelyzet miatt a koncertet nem tudjuk megszervezni, de ezúton szeretnénk megemlékezni a kiváló, világhírű, XX. századi zenészről.

Budapesten született, gyermekkorát nagy nyomorban töltötte Angyalföldön, egy barakkházakból álló telepen. Gyermekkorában Jolán nővére bérelt egy zongorát, akkor ismerkedett meg a hangszerrel, melyen sokat rögtönzött. Édesapja zenészként segítette gyakorlását.

Dohnányi Ernő segítségével már gyermekkorában felvették a Zeneakadémiára. Fiatalon bárzongoristaként dolgozott, majd az 1950-es évek elejétől a komolyzene felé fordult, és a magyar koncertélet jelentős előadóművésze lett.

1956-ban elhagyta Magyarországot, Franciaországban telepedett le családjával, ahol világhírű karriert futott be előadóművészként. De sosem feledkezett meg arról, hogy milyen nyomorból indult, és gyermekkorában nélkülöznie kellett, ezért Senlisben megvásárolt és felújított egy kápolnát, melyet koncert- és képzőművészeti kiállítóteremként használtak, valamint létrehozta a Cziffra-alapítványt, melyen keresztül fiatal zenészeket és képzőművészeket támogatott.

Önéletrajzi ihletésű könyve, az Ágyúk és virágok iskolánk könyvtárában több példányban megtalálható.

https://www.youtube.com/watch?v=vrHvZzEAoCg

https://www.youtube.com/watch?v=uOxe73q3f5w

https://www.youtube.com/watch?v=Oy3fGwWwOyI&t=4s

 

Emlékezés Cziffra Györgyre – ma lenne 99 éves